ISSN 1895-4316 |
poniedziałek, 07.10.2024 |
||||
|
|||||
PHiE 2019, 100(2)
kryteria wyszukiwania:
|
Probl Hig Epidemiol 2014, 95(3): 541-549pl
Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki - charakterystyka i funkcjeKatarzyna Mojka Katedra Technologii Żywności, Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie Streszczenie W skład mlecznych napojów fermentowanych wchodzą bakterie probiotyczne oraz prebiotyki wspomagające rozwój pożytecznej mikroflory. Najpopularniejszymi rodzinami bakterii, które można spotkać w produktach spożywczych, są Lactobacillaceae i Bifidobacteriaceae. Udowodniono ich pozytywny wpływ w leczeniu wielu chorób. Aby pobudzić wzrost bakterii probiotycznych stosuje się prebiotyki. Synbiotyki natomiast stanowią połączenie pro- i prebiotyków. Słowa kluczowe: probiotyki, prebiotyki, synbiotyki |