ISSN 1895-4316
piątek, 29.03.2024
Strona główna |  Rada Redakcyjna |  Redakcja |  Prenumerata |  Info dla autorów |  Konferencje |  Wydawnictwa |  PTH |  Galeria Hygei

PHiE 2019, 100(2)

kryteria wyszukiwania:





Probl Hig Epidemiol 2014, 95(3): 541-549pl

Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki - charakterystyka i funkcje


Katarzyna Mojka

Katedra Technologii Żywności, Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Streszczenie
W skład mlecznych napojów fermentowanych wchodzą bakterie probiotyczne oraz prebiotyki wspomagające rozwój pożytecznej mikroflory. Najpopularniejszymi rodzinami bakterii, które można spotkać w produktach spożywczych, są Lactobacillaceae i Bifidobacteriaceae. Udowodniono ich pozytywny wpływ w leczeniu wielu chorób. Aby pobudzić wzrost bakterii probiotycznych stosuje się prebiotyki. Synbiotyki natomiast stanowią połączenie pro- i prebiotyków.

Słowa kluczowe:  probiotyki, prebiotyki, synbiotyki