ISSN 1895-4316
sobota, 20.04.2024
Strona główna |  Rada Redakcyjna |  Redakcja |  Prenumerata |  Info dla autorów |  Konferencje |  Wydawnictwa |  PTH |  Galeria Hygei

PHiE 2019, 100(2)

kryteria wyszukiwania:





Probl Hig Epidemiol 2012, 93(1): 8-13pl

Kofeina. Cz. I. Powszechność stosowania kofeiny oraz jej działanie na organizm


Halina Bojarowicz 1/, Małgorzata Przygoda 2/

1/ Pracownia Technologii i Formy Kosmetyku, Katedra Technologii Postaci Leku, Wydział Farmaceutyczny Collegium Medicum im. Ludwika Rydygiera w Bydgoszczy, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu
2/ absolwentka Wydziału Farmaceutycznego Collegium Medicum UMK

Streszczenie
Kofeina jest alkaloidem purynowym, występującym naturalnie w liściach krzewu herbacianego i ostrokrzewu paragwajskiego Mate, nasionach kawy, kakao oraz ponad 60 innych gatunkach roślin. Spożywana jest od wieków pod postacią kawy, herbaty, czekolady. Istnieje wiele leków zawierających kofeinę, jest ona także dodatkiem do napojów typu energy drink i soft drink. Należy do najbardziej rozpowszechnionych substancji psychoaktywnych na świecie. Powszechność stosowania i łatwa dostępność związana jest z faktem, iż zwykle nie zwraca się większej uwagi na fizjologię, farmakologię, efekty kliniczne i możliwe powikłania po zażyciu kofeiny.
W części I pracy przedstawiono szerokie spektrum działania kofeiny na organizm człowieka, w tym także działania niepożądane. Zwrócono uwagę na działanie kofeiny na organizm w zależności od wieku.

Słowa kluczowe:  kofeina, kawa, teina, herbata, metabolizm kofeiny, działanie kofeiny