ISSN 1895-4316
piątek, 29.03.2024
Strona główna |  Rada Redakcyjna |  Redakcja |  Prenumerata |  Info dla autorów |  Konferencje |  Wydawnictwa |  PTH |  Galeria Hygei

PHiE 2019, 100(2)

kryteria wyszukiwania:





Probl Hig Epidemiol 2013, 94(2): 368-370pl

Ocena poziomu wiedzy żywieniowej podchorążych Wyższej Szkoły Oficerskiej Sił Powietrznych w Dęblinie - badania wstępne


Agata Gaździńska 1/, Paulina Baran 1/, Mariusz Wyleżoł 1/, Paweł Jagielski 2/, Franciszek W. Skibniewski 1/

1/ Wojskowy Instytut Medycyny Lotniczej, Warszawa
2/ Uniwersytet Jagielloński, Collegium Medicum, Kraków

Streszczenie
Cel. Ocena poziomu wiedzy żywieniowej słuchaczy Wyższej Szkoły Oficerskiej Sił Powietrznych w Dęblinie.
Materiał i metody. Badaniami objęto grupę 100 podchorążych Wydziału Lotnictwa WSOSP w Dęblinie, z czego 87 badanych stanowili mężczyźni, a 13 kobiety. Zastosowanym narzędziem badawczym była autorska ankieta składająca się z 22 pytań, pozwalająca na określenie poziomu wiedzy z zakresu prawidłowego żywienia.
Wyniki i wnioski. Wykazany w ankiecie poziom wiedzy żywieniowej w badanej grupie podchorążych był zróżnicowany. Ogólna znajomość zasad prawidłowego żywienia była zadowalająca. Niestety, niektóre pytania okazały się bardzo trudne dla podchorążych, szczególnie te, które dotyczyły źródeł nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych w diecie. Niepokojący jest fakt, że źródłem wiedzy na temat prawidłowego żywienia dla zdecydowanej większości podchorążych jest Internet.

Słowa kluczowe:  wiedza żywieniowa, składniki odżywcze, dieta, podchorążowie