ISSN 1895-4316
poniedziałek, 23.06.2025
Strona główna |  Rada Redakcyjna |  Redakcja |  Prenumerata |  Info dla autorów |  Konferencje |  Wydawnictwa |  PTH |  Galeria Hygei

PHiE 2019, 100(2)

kryteria wyszukiwania:





Probl Hig Epidemiol 2017, 98(3): 254-259pl

Naturalne produkty pszczele i miód sztuczny w diecie młodzieży


Bożena Kiczorowska 1/, Wioletta Samolińska 1/, Agnieszka Marzec 2/, Anna Winiarska-Mieczan 1/, Renata Klebaniuk 1/, Edyta Kowalczuk-Vasilev 1/, Małgorzata Kwiecień 1/, Elżbieta Rusinek-Prystupa 3/

1/ Zakład Bromatologii i Fizjologii Żywienia, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
2/ Zakład Dietetyki Klinicznej, Uniwersytet Medyczny w Lublinie
3/ Katedra Biochemii i Toksykologii, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Streszczenie
Wprowadzenie. Miody, oprócz bogactwa składników odżywczych, charakteryzują się również działaniem antyoksydacyjnym i przeciwbakteryjnym. Jednak mimo tych prozdrowotnych walorów miody i produkty pszczele są rzadko uwzględniane w codziennej diecie.
Cel. Przeprowadzono ocenę zachowań konsumenckich młodzieży gimnazjalnej i licealnej w zakresie spożywania wybranych produktów pszczelich i miodu sztucznego.
Materiały i metody. Badaniami objęto młodzież gimnazjalną i licealną (n=237) mieszkającą w Lublinie. W badaniu wykorzystano zmodyfikowaną ankietę, w której zawarto pytania o sposób odżywiania, regularność spożywania posiłków, zwyczaje i preferencje spożycia naturalnych produktów pszczelich i miodu sztucznego oraz motywy uwzględniania miodu w diecie.
Wyniki. Prawidłowy rozkład posiłków w ciągu dnia deklarowało niemal 70% badanych, ale tylko 34% uczniów oceniło, że odżywia się prawidłowo. Do diety naturalny miód pszczeli włączali średnio raz w tygodniu, natomiast pyłek i mleczko pszczele - bardzo rzadko lub wcale. Respondenci chętnie stosowali miód do słodzenia deserów (50%) i napojów (54%). Najczęściej sięgali po miód o płynnej konsystencji (73%) i o ciemnej barwie (44%). Głównym powodem uwzględniania miodu w jadłospisie okazały się rodzinne posiłki (76%) i jego naturalne pochodzenie (62%). Ponad połowa badanych regularnie wykorzystywała go, jako środek terapeutyczny w przeziębieniach.
Wnioski. Ponad 50% respondentów miało świadomość popełnianych błędów żywieniowych i jednocześnie wyrażało chęć ich eliminacji. Mimo wysokiej świadomości respondentów dotyczącej wartości odżywczych i terapeutycznych naturalnego miodu pszczelego był on niszowym środkiem żywieniowym w codziennej diecie. Istnieje potrzeba prowadzenia akcji edukacyjnych wśród młodzieży w celu upowszechniania wiedzy na temat wartości odżywczych i prozdrowotnych miodu oraz produktów pszczelich.

Słowa kluczowe:  uczniowie, preferencje konsumenckie, żywienie, miód, produkty pszczele