ISSN 1895-4316 |
piątek, 09.05.2025 |
||||
![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||
|
|||||
![]() PHiE 2019, 100(2)
kryteria wyszukiwania:
|
Probl Hig Epidemiol 2013, 94(2): 336-338pl
![]() Ocena zawartości witaminy C w napojach Frugo i wsuplementach dietyAnna Lebiedzińska 1/, Marcin Marszałł 2/, Katarzyna Borzuchowska 1/, Piotr Szefer 1/ 1/ Katedra i Zakład Bromatologii, Gdański Uniwersytet Medyczny 2/ Katedra i Zakład Toksykologii, Gdański Uniwersytet Medyczny Streszczenie Wprowadzenie. Witamina C, podobnie jak inne witaminy, jest niezbędna do zachowania zdrowia. Stan głębokiego niedoboru witaminy C określamy mianem szkorbutu. Witamina C zwiększa wchłanianie żelaza, zapobiega rozwojowi zmian miażdżycowych i nowotworowych, natomiast jej niedobory mogą powodować obniżenie odporności. Spożywanie owoców i napojów owocowych oraz suplementacja diety witaminą C może zapobiegać rozwojowi przewlekłych chorób niezakaźnych. Cel pracy. Oznaczenie zawartości witaminy C w napojach owocowych Frugo i wybranych suplementach diety. Materiał i metody. Zawartość kwasu L-askorbinowego oznaczono techniką HPLC z kulometryczną detekcją w komercyjnych napojach owocowych i w wybranych suplementach diety. Wyniki. Prezentowana praca dostarcza informacji o zawartości witaminy C w badanych napojach owocowych i suplementach diety. Porównano zawartość oznaczanej witaminy deklarowanej na etykietkach z zawartością oznaczoną analitycznie w suplementach diety. Rzeczywista zawartość witaminy C różniła się od wartości deklarowanych przez producenta. Wnioski. Dokonano adaptacji metody HPLC z detekcją kulometryczną do oznaczeń witaminy C w napojach i w suplementach diety. Opisana metodyka jest prosta i nadaje się do oznaczeń witaminy C w napojach i w suplementach diety. Zawartość oznaczanej witaminy, w niektórych próbkach, różniła się od zawartości deklarowanej przez producentów suplementów diety. Słowa kluczowe: witamina C, HPLC, suplementy diety, napoje owocowe |