ISSN 1895-4316 |
czwartek, 01.05.2025 |
||||
![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||
|
|||||
![]() PHiE 2019, 100(2)
kryteria wyszukiwania:
|
Probl Hig Epidemiol 2013, 94(2): 368-370pl
![]() Ocena poziomu wiedzy żywieniowej podchorążych Wyższej Szkoły Oficerskiej Sił Powietrznych w Dęblinie - badania wstępneAgata Gaździńska 1/, Paulina Baran 1/, Mariusz Wyleżoł 1/, Paweł Jagielski 2/, Franciszek W. Skibniewski 1/ 1/ Wojskowy Instytut Medycyny Lotniczej, Warszawa 2/ Uniwersytet Jagielloński, Collegium Medicum, Kraków Streszczenie Cel. Ocena poziomu wiedzy żywieniowej słuchaczy Wyższej Szkoły Oficerskiej Sił Powietrznych w Dęblinie. Materiał i metody. Badaniami objęto grupę 100 podchorążych Wydziału Lotnictwa WSOSP w Dęblinie, z czego 87 badanych stanowili mężczyźni, a 13 kobiety. Zastosowanym narzędziem badawczym była autorska ankieta składająca się z 22 pytań, pozwalająca na określenie poziomu wiedzy z zakresu prawidłowego żywienia. Wyniki i wnioski. Wykazany w ankiecie poziom wiedzy żywieniowej w badanej grupie podchorążych był zróżnicowany. Ogólna znajomość zasad prawidłowego żywienia była zadowalająca. Niestety, niektóre pytania okazały się bardzo trudne dla podchorążych, szczególnie te, które dotyczyły źródeł nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych w diecie. Niepokojący jest fakt, że źródłem wiedzy na temat prawidłowego żywienia dla zdecydowanej większości podchorążych jest Internet. Słowa kluczowe: wiedza żywieniowa, składniki odżywcze, dieta, podchorążowie |