ISSN 1895-4316 |
wtorek, 07.05.2024 |
||||
|
|||||
PHiE 2019, 100(2)
kryteria wyszukiwania:
|
Probl Hig Epidemiol 2015, 96(2): 377-386pl
Charakterystyka prozdrowotnych kwasów tłuszczowych tłuszczu mlecznegoEwa Rutkowska 1/, Krzysztof Tambor 1/, Jarosława Rutkowska 1/, Andrzej Stołyhwo 2/ 1/ Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie 2/ Bydgoska Szkoła Wyższa Streszczenie Tłuszcz mleczny charakteryzuje złożony skład kwasów tłuszczowych (KT) o zróżnicowanej liczbie atomów węgla i różnym stopniu nienasycenia. Wiele z nich wykazuje szczególne właściwości biologiczne i żywieniowe cenne dla zdrowia konsumentów. Główny izomer sprzężonych dienów kwasu linolowego (CLA) C18:2 9-cis 11-trans stanowiący 75-90% udziału CLA wykazuje m.in. działanie przeciwnowotworowe, przeciwmiażdżycowe i przeciwzapalne. Krowi tłuszcz mleczny jest również źródłem kwasów nasyconych krótko- i średniołańcuchowych KT (SCSFA), które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania nabłonka jelita grubego i mogą wywierać terapeutyczny wpływ na niektóre jego schorzenia. Obecnie doceniane jest też przeciwnowotworowe działanie kwasu wakcenowego C18:1 11-trans oraz KT należących do grupy nieparzystych i rozgałęzionych (OBCFA). W pracy dokonano przeglądu aktualnego piśmiennictwa dotyczącego prozdrowotnego działania KT tłuszczu mlecznego na organizm człowieka. Słowa kluczowe: tłuszcz mleczny, kwasy tłuszczowe, właściwości prozdrowotne |