ISSN 1895-4316
wtorek, 07.05.2024
Strona główna |  Rada Redakcyjna |  Redakcja |  Prenumerata |  Info dla autorów |  Konferencje |  Wydawnictwa |  PTH |  Galeria Hygei

PHiE 2019, 100(2)

kryteria wyszukiwania:





Probl Hig Epidemiol 2015, 96(2): 377-386pl

Charakterystyka prozdrowotnych kwasów tłuszczowych tłuszczu mlecznego


Ewa Rutkowska 1/, Krzysztof Tambor 1/, Jarosława Rutkowska 1/, Andrzej Stołyhwo 2/

1/ Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
2/ Bydgoska Szkoła Wyższa

Streszczenie
Tłuszcz mleczny charakteryzuje złożony skład kwasów tłuszczowych (KT) o zróżnicowanej liczbie atomów węgla i różnym stopniu nienasycenia. Wiele z nich wykazuje szczególne właściwości biologiczne i żywieniowe cenne dla zdrowia konsumentów. Główny izomer sprzężonych dienów kwasu linolowego (CLA) C18:2 9-cis 11-trans stanowiący 75-90% udziału CLA wykazuje m.in. działanie przeciwnowotworowe, przeciwmiażdżycowe i przeciwzapalne. Krowi tłuszcz mleczny jest również źródłem kwasów nasyconych krótko- i średniołańcuchowych KT (SCSFA), które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania nabłonka jelita grubego i mogą wywierać terapeutyczny wpływ na niektóre jego schorzenia. Obecnie doceniane jest też przeciwnowotworowe działanie kwasu wakcenowego C18:1 11-trans oraz KT należących do grupy nieparzystych i rozgałęzionych (OBCFA). W pracy dokonano przeglądu aktualnego piśmiennictwa dotyczącego prozdrowotnego działania KT tłuszczu mlecznego na organizm człowieka.

Słowa kluczowe:  tłuszcz mleczny, kwasy tłuszczowe, właściwości prozdrowotne