ISSN 1895-4316 |
poniedziałek, 29.04.2024 |
||||
|
|||||
PHiE 2019, 100(2)
kryteria wyszukiwania:
|
Probl Hig Epidemiol 2016, 97(2): 113-117pl
Produkty hydrolizy białek ryb jako prewencyjne czynniki stresu oksydacyjnego oraz czynniki kardioprotekcyjneMałgorzata Darewicz, Justyna Borawska-Dziadkiewicz, Anna Iwaniak, Piotr Minkiewicz Katedra Biochemii Żywności, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie Streszczenie Biologicznie aktywne peptydy pochodzące z żywności, to fragmenty sekwencji aminokwasowych, które stają się aktywne po ich uwolnieniu z białek prekursorowych. Powstają one podczas procesów trawienia, fermentacji lub procesów prowadzonych in vitro. Z białek ryb wyizolowano szereg peptydów bioaktywnych, w tym m.in. peptydy-inhibitory enzymu konwertującego angiotensynę i peptydy antyoksydacyjne. Zrozumienie aspektów molekularnych biologicznej aktywności peptydów uwalnianych z białek żywności stwarza podstawy wykorzystania tych związków jako składników żywności lub suplementów diety w profilaktyce niezakaźnych chorób cywilizacyjnych. W artykule zwrócono uwagę na biologiczną aktywność peptydów otrzymanych z białek żywności, przedstawiono wybrane aspekty molekularne peptydów antyoksydacyjnych i peptydów hamujących działanie enzymu konwertującego angiotensynę (ACE) oraz omówiono możliwości i dotychczasowe efekty otrzymywania z białek ryb hydrolizatów zawierających takie peptydy, a także podano przykłady komercyjnie dostępnych peptydowych preparatów z białek ryb o wymienionych aktywnościach biologicznych. Słowa kluczowe: peptydy, białka ryb, aktywność biologiczna, aktywność antyoksydacyjna, inhibitory ACE |