ISSN 1895-4316
poniedziałek, 29.04.2024
Strona główna |  Rada Redakcyjna |  Redakcja |  Prenumerata |  Info dla autorów |  Konferencje |  Wydawnictwa |  PTH |  Galeria Hygei

PHiE 2019, 100(2)

kryteria wyszukiwania:





Probl Hig Epidemiol 2016, 97(2): 113-117pl

Produkty hydrolizy białek ryb jako prewencyjne czynniki stresu oksydacyjnego oraz czynniki kardioprotekcyjne


Małgorzata Darewicz, Justyna Borawska-Dziadkiewicz, Anna Iwaniak, Piotr Minkiewicz

Katedra Biochemii Żywności, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

Streszczenie
Biologicznie aktywne peptydy pochodzące z żywności, to fragmenty sekwencji aminokwasowych, które stają się aktywne po ich uwolnieniu z białek prekursorowych. Powstają one podczas procesów trawienia, fermentacji lub procesów prowadzonych in vitro. Z białek ryb wyizolowano szereg peptydów bioaktywnych, w tym m.in. peptydy-inhibitory enzymu konwertującego angiotensynę i peptydy antyoksydacyjne. Zrozumienie aspektów molekularnych biologicznej aktywności peptydów uwalnianych z białek żywności stwarza podstawy wykorzystania tych związków jako składników żywności lub suplementów diety w profilaktyce niezakaźnych chorób cywilizacyjnych.
W artykule zwrócono uwagę na biologiczną aktywność peptydów otrzymanych z białek żywności, przedstawiono wybrane aspekty molekularne peptydów antyoksydacyjnych i peptydów hamujących działanie enzymu konwertującego angiotensynę (ACE) oraz omówiono możliwości i dotychczasowe efekty otrzymywania z białek ryb hydrolizatów zawierających takie peptydy, a także podano przykłady komercyjnie dostępnych peptydowych preparatów z białek ryb o wymienionych aktywnościach biologicznych.

Słowa kluczowe:  peptydy, białka ryb, aktywność biologiczna, aktywność antyoksydacyjna, inhibitory ACE