ISSN 1895-4316
wtorek, 30.04.2024
Strona główna |  Rada Redakcyjna |  Redakcja |  Prenumerata |  Info dla autorów |  Konferencje |  Wydawnictwa |  PTH |  Galeria Hygei

PHiE 2019, 100(2)

kryteria wyszukiwania:





Probl Hig Epidemiol 2017, 98(3): 250-253pl

Wpływ dodatku nasion szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica L.) na wybrane parametry jakości miodu pszczelego


Aleksandra Wilczyńska, Natalia Żak, Ewelina Pietrusińska

Katedra Towaroznawstwa i Zarządzania Jakością, Akademia Morska w Gdyni

Streszczenie
Wprowadzenie. Zarówno miód, jak i nasiona szałwii hiszpańskiej, są naturalnymi produktami o wysokiej aktywności biologicznej. Miody z dodatkiem nasion chia mogą być interesującym produktem, zarówno ze względu na działanie prozdrowotne, jak i cechy sensoryczne.
Cel. Weryfikacja hipotezy, iż dodatek nasion szałwii hiszpańskiej powoduje zwiększenie aktywności antyoksydacyjnej oraz atrakcyjności sensorycznej miodu rzepakowego.
Materiały i metody. W miodzie z 3, 5 i 10% (m/m) dodatkiem nasion szałwii hiszpańskiej oznaczono ogólną zawartość polifenoli metodą Folin-Ciocalteau, zdolność zmiatania kationorodników DPPH oraz za pomocą 9-stopniowej skali hedonicznej, stopień akceptacji wybranych cech sensorycznych.
Wyniki. Największą zdolnością zmiatania wolnych rodników oraz ogólną zawartością polifenoli charakteryzował się miód z 10% dodatkiem nasion chia, był on jednak najmniej akceptowanym produktem.
Wnioski. Wykazano, iż miód rzepakowy z dodatkiem nasion szałwii hiszpańskiej charakteryzował się wyższą zdolnością zmiatania wolnych rodników DPPH oraz ogólną zawartością polifenoli w porównaniu z miodem bazowym. Zarówno ogólna zwartość polifenoli, jak i zdolność zmiatania wolnych rodników DPPH, rosły wraz ze wzrostem udziału nasion szałwii hiszpańskiej. Dodatek tych nasion wpłynął natomiast negatywnie, według zespołu oceniającego, na atrakcyjność sensoryczną miodu.

Słowa kluczowe:  miód pszczeli, szałwia hiszpańska, aktywność przeciwutleniająca, atrakcyjność sensoryczna