ISSN 1895-4316 |
wtorek, 30.04.2024 |
||||
|
|||||
PHiE 2019, 100(2)
kryteria wyszukiwania:
|
Probl Hig Epidemiol 2017, 98(3): 250-253pl
Wpływ dodatku nasion szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica L.) na wybrane parametry jakości miodu pszczelegoAleksandra Wilczyńska, Natalia Żak, Ewelina Pietrusińska Katedra Towaroznawstwa i Zarządzania Jakością, Akademia Morska w Gdyni Streszczenie Wprowadzenie. Zarówno miód, jak i nasiona szałwii hiszpańskiej, są naturalnymi produktami o wysokiej aktywności biologicznej. Miody z dodatkiem nasion chia mogą być interesującym produktem, zarówno ze względu na działanie prozdrowotne, jak i cechy sensoryczne. Cel. Weryfikacja hipotezy, iż dodatek nasion szałwii hiszpańskiej powoduje zwiększenie aktywności antyoksydacyjnej oraz atrakcyjności sensorycznej miodu rzepakowego. Materiały i metody. W miodzie z 3, 5 i 10% (m/m) dodatkiem nasion szałwii hiszpańskiej oznaczono ogólną zawartość polifenoli metodą Folin-Ciocalteau, zdolność zmiatania kationorodników DPPH oraz za pomocą 9-stopniowej skali hedonicznej, stopień akceptacji wybranych cech sensorycznych. Wyniki. Największą zdolnością zmiatania wolnych rodników oraz ogólną zawartością polifenoli charakteryzował się miód z 10% dodatkiem nasion chia, był on jednak najmniej akceptowanym produktem. Wnioski. Wykazano, iż miód rzepakowy z dodatkiem nasion szałwii hiszpańskiej charakteryzował się wyższą zdolnością zmiatania wolnych rodników DPPH oraz ogólną zawartością polifenoli w porównaniu z miodem bazowym. Zarówno ogólna zwartość polifenoli, jak i zdolność zmiatania wolnych rodników DPPH, rosły wraz ze wzrostem udziału nasion szałwii hiszpańskiej. Dodatek tych nasion wpłynął natomiast negatywnie, według zespołu oceniającego, na atrakcyjność sensoryczną miodu. Słowa kluczowe: miód pszczeli, szałwia hiszpańska, aktywność przeciwutleniająca, atrakcyjność sensoryczna |