ISSN 1895-4316
czwartek, 16.05.2024
Strona główna |  Rada Redakcyjna |  Redakcja |  Prenumerata |  Info dla autorów |  Konferencje |  Wydawnictwa |  PTH |  Galeria Hygei

PHiE 2019, 100(2)

kryteria wyszukiwania:





Probl Hig Epidemiol 2011, 92(1): 44-47pl

Jakość mikrobiologiczna mlecznych produktów dietetycznych


Izabela Steinka 1/, Anita Kukułowicz 2/

1/ Zakład Higieny Żywności, Gdański Uniwersytet Medyczny, Gdańsk
2/ Katedra Towaroznawstwa i Zarządzania Jakością, Akademia Morska w Gdyni, Gdynia

Streszczenie
Wstęp. Mleczne produkty dietetyczne powinny być bezpieczne. Nieodpowiednio dobrana liczba pałeczek mlekowych z rodzaju Lactobacillus spp. nie gwarantuje pozytywnego efektu zdrowotnego. Produkty te powinny być także wolne od mikroflory chorobotwórczej.
Cel. Ocena bezpieczeństwa mlecznych produktów dietetycznych stosowanych jako regulatory perystaltyki jelit, wykorzystywanych w leczeniu żywieniowym oraz w redukcji poziomu cholesterolu we krwi.
Materiał i metoda. Badaniom poddano produkty mleczne regulujące perystaltykę jelit, wzmacniające funkcjonowanie układu immunologicznego, obniżające poziom cholesterolu w organizmie. Zakres badań obejmował: oznaczenie liczby, pałeczek mlekowych z rodzaju Lactobacillus spp., liczby koagulazo-dodatnich Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis oraz grzybów.
Wyniki i wnioski. Badania wykazały wyższą liczbę pałeczek Lactobacillus w suplementach A i C zawierających dodatki smakowe w porównaniu z napojami naturalnymi. Jedynie produkt A wykazywał wymagany dla efektu prozdrowotnego, poziom bakterii fermentacji mlekowej. Nie wszystkie produkty można było zakwalifikować do grupy bezpiecznych. Napoje jogurtopodobne E wykazywały obecność gronkowców na poziomie ponad 2 log jtk/ml, a napoje B obecność grzybów strzępkowych oraz enterokoków między 1,88 a 3,95 log jtk/g.

Słowa kluczowe:  mleczne produkty dietetyczne, bakterie fermentacji mlekowej, bakterie chorobotwórcze, bezpieczeństwo zdrowotne