ISSN 1895-4316
środa, 15.05.2024
Strona główna |  Rada Redakcyjna |  Redakcja |  Prenumerata |  Info dla autorów |  Konferencje |  Wydawnictwa |  PTH |  Galeria Hygei

PHiE 2019, 100(2)

kryteria wyszukiwania:





Probl Hig Epidemiol 2011, 92(4): 924-927pl

Jakość higieniczna produktów i urządzeń vendingowych przeznaczonych do sprzedaży gorących napojów


Izabela Steinka, Anita Kukułowicz, Agata Sznajdrowska

Katedra Towaroznawstwa i Zarządzania Jakością, Akademia Morska w Gdyni

Streszczenie
Cel pracy. Ocena jakości mikrobiologicznej gorących napojów pochodzących z automatów oraz ocena czystości mikrobiologicznej tych urządzeń.
Materiał. Badania wykonywano w kierunku oznaczenia liczby gronkowców i grzybów strzępkowych w zależności od lokalizacji, pory dnia oraz rodzaju sprzedawanego asortymentu. Badaniom poddano również ten sam rodzaj napojów pochodzących z placówki gastronomicznej znajdującej się na tym terenie.
Wyniki i wnioski. Poziom zanieczyszczenia napojów gronkowcami nie przekraczał 2,5 log jtk/ml i był obserwowany w czekoladzie. Kawa z automatów nie wykazywała obecności mikroorganizmów. Jakość mikrobiologiczna napojów pochodzących ze sprzedaży vendingowej była zależna od rodzaju napoju i częstotliwości jego zakupu. Zanieczyszczenie powierzchni automatów było ściśle skorelowane z porą dnia, w której wykonywano badania i miejscem lokalizacji urządzeń. W napojach z bufetu obserwowano wyższy stopień zanieczyszczenia niż w napojach pochodzących ze sprzedaży vendingowej.

Słowa kluczowe:  automaty, gorące napoje, gronkowce, grzyby strzępkowe, czystość urządzeń