ISSN 1895-4316
niedziela, 12.05.2024
Strona główna |  Rada Redakcyjna |  Redakcja |  Prenumerata |  Info dla autorów |  Konferencje |  Wydawnictwa |  PTH |  Galeria Hygei

PHiE 2019, 100(2)

kryteria wyszukiwania:





Probl Hig Epidemiol 2012, 93(4): 812-816pl

Odmienne postrzeganie własnych sylwetek przez młodzież a ryzyko występowania zaburzeń w odżywianiu


Izabela E. Tomaszewska 1/, Ewa Babicz-Zielińska 2/, Dariusz Tomaszewski 3/

1/ Szpital Morski im. PCK w Gdyni
2/ Akademia Morska w Gdyni
3/ Gdański Uniwersytet Medyczny w Gdańsku

Streszczenie
Cel pracy. Ocena występowania ryzyka zaburzeń odżywiania związana z nieprawidłowym postrzeganiem własnych sylwetek - w odniesieniu do wskaźnika BMI badanych.
Materiał i metody. Ankietę audytoryjną przeprowadzono w grupie 365 dziewcząt i 330 chłopców w wieku 13-15 lat. Dla każdej osoby obliczono wskaźnik BMI. W badaniach wykorzystano test obrazkowy zawierający siedem dziewczęcych i siedem chłopięcych sylwetek, zróżnicowanych pod względem BMI. Młodzież zaznaczała sylwetkę zbliżoną do własnej oraz wybierała taką, którą chciałaby mieć. Wyniki odniesiono do wskaźnika BMI badanych. Młodzież odpowiadała również na pytania dotyczące odchudzania się i stosowania diet.
Wyniki. Wyobrażenie na temat własnej masy ciała znacząco odbiega od masy rzeczywistej. Największe dysproporcje zaobserwowano u młodych dziewcząt, które przeszacowują swoją masę ciała oraz są bardziej niezadowolone z własnego wyglądu niż chłopcy. Znacznie niższy odsetek dziewcząt niż chłopców posiada prawidłowy zakres wskaźnika BMI. Stwierdzono, iż niższą masę ciała pragnie mieć znacznie więcej dziewcząt, niż chłopców, pomimo prawidłowego lub obniżonego wskaźnika BMI. Również odsetek odchudzających się i stosujących diety jest znacznie wyższy w grupie dziewcząt niż chłopców.
Wnioski. Dziewczęta bardziej krytycznie niż chłopcy oceniały swoje sylwetki, wskazując jako pożądaną sylwetkę o niższym niż norma BMI oraz wykazywały mniej prawidłowe niż chłopcy zachowania żywieniowe. Obserwowane zachowania stwarzają w tej grupie zwiększone ryzyko pojawienia się zaburzeń odżywiania.

Słowa kluczowe:  wskaźnik BMI, otyłość, nadwaga, niedowaga, sylwetki, zaburzenia w odżywianiu